sobota, 14 listopada 2009

Mussaka



Podczas mojej podróży do Grecji byłam jeszcze niestety kulinarną ignorantką. Nie zjadłam więc oryginalnej mussaki, tradycyjnego dania greckiej kuchni i nie przywiozłam ze sobą do domu jej smaku. Zajadałam się suvlakami i grecką sałatką, ale nie mussaką. I bardzo żałuję. Ale nic straconego :) Nadrobię to na pewno podczas kolejnej podróży do Grecji (o ile taka będzie :), a wierzę, że będzie!). Póki co sama przygotowuje mussakę, korzystając przepisu z książki Aphrodite Kaipi, "Kuchnia grecka". Moim zdaniem potrawa jest doskonała.

Mussaka to potrawa z układanych warstwami bakłażanów, ziemniaków i mielonego mięsa, zapieczonych pod beszamelem.

Składniki:

- 4 średniej wielkości bakłażany
- 400g posiekanej baraniny (dałam mielone mięso wieprzowe z łopatki)
- 2 pokrojone w kostkę cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 bardzo dojrzełe pomidory (dałam puszkę pokrojonych pomidorów)
- sól, 100 ml oliwy z oliwek
- 100 ml wytrawnego, białego wina (dałam domowy bulion warzywny)
- świeżo zmielony, czarny pieprz
- oregano
- 0,5 kg ziemniaków
- sos beszamelowy:
- 6 łyżek mąki
- 4 lyżki masła
- 300 ml mleka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 3 łyżki startego żółtego sera

Przygotowanie:

1. Bakłażany należy pokroić w plastry o grubości 1/2 cm, posolić i odstawić na ok. 30 min. Po tym czasie opłukać bakłażany pod wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w talarki o drubości 3-4 mm. Gotujemy w osolonej wodzie 10 min.
2. Sos mięsno-pomidorowy: Na patelni, na 4 łyżkach oliwy z oliwek, należy podsmażyć cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodać mięso mielone, podsmażyć ok. 15min. Dodać wino (lub bulion), dusić kolejne 15 min. na niewielkim ogniu. Świeże pomidory obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę; te z puszki nie wymagają już takiego zabiegu. Od razu wrzucamy je na patelnię z mięsem. Doprawiamy mieszankę do smaku solą, pieprzem i oregano.
3. Na pozostałej ilości oliwy smażymy bakłażany, można też je zgrillować. Należy przy smażeniu uważać na ilość oliwy na patelni, bakłażany bardzo ją chłoną. Po usmażeniu odsączamy bakłażany z tłuszczu na papierowym ręczniku.
4. Sos beszamelowy: Mąkę smażymy na maśle, dodajemy mleko i sól, mieszamy. Gotujemy do czasu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy tarty ser i mieszamy.
5. W żaroodpornym naczyniu układamy na dnie warstwę ziemniaków, na nią wykładamy warstwę bakłażanów, kolejna warstwa to sos mięsno-pomidorowy, znów warstwa bakłażanów, pomidorowo-mięsny sos i bakłażany, na przemian z ziemniakami. Całość polewamy beszamelowym sosem. Odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc do lodówki, albo w chłodne miejsce, aby smaki się dobrze się ze sobą połączyły. Mussakę pieczemy w temp. 180 st. przez ok. 30-40 min., aż wierzchnia warstwa będzie wyraźnie zapieczona. Po upieczeniu odstawiamy potrawę na kilkanaście minut, aby łatwiej dała się pokroić. Doskonale smakuje podana z grecką sałatką.

Kalin orexin! Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz