piątek, 20 listopada 2009

Marchewkowe słupki


Marchewkowe słupki w kremowym, śmietanowym sosie, z natką pietruszki są wspaniałym dodatkiem do obiadu. Nie wiem czy można je nazwać sałatką, ale dołączam je do przepisów akcji II Baru Sałatkowego. To przepis od mojej teściowej. Bardzo często po niego sięgam. Warto spróbować, bo tak przygotowana marchewka smakuje wyśmienicie.

Składniki:

- 4 marchewki
- szklanka wody
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki śmietany 18%*
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
- 1 cebulka
- jarzynka

* śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym, ale wtedy nie trzeba już rozrzedzać go mlekiem

Przygotowanie:

Na maśle smażymy posiekaną cebulkę. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki, dodajemy do cebulki i chwilę razem smażymy. Podlewamy warzywa wodą (nie wszystko na raz, na początek wystarczy połowa szklanki), zmniejszamy ogień i dusimy do czasu, aż marchewka zmięknie, a płyn wyparuje z patelni (w razie potrzeby można go jeszcze dolewać). Następnie dodajemy śmietanę i mleko, mieszamy i doprawiamy do smaku jarzynką. Całość posypujemy zieloną natką i mieszamy. Podajemy na ciepło.

Smacznego!

II Bar sałatkowy zaproszenie

1 komentarz:

  1. super przepis na pewno wypróbuję, jestem całkiem pewna,że będzie wspaniała

    OdpowiedzUsuń